Litt sol nesten hver dag så da er det jo veldig spennende å stikke fra kontoret en time for å testkjøre den nye zoomen. Fant denne vesle sisiken innen 800mm rekkevidde i går, men jeg må innrømme at jeg sliter en del med å få bra resultater på slike brennvidder for hånd.
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_70958} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ingenting å skamme seg over her, gitt. Godt bilde av en sisik
-k
Inger-Lise S.
Et fint bilde,skarpt og fint med fine farger og passende bakgrunn!
Hilsen Inger-Lise
Jostein M.
Ufattelig at det går an på den brennvidden men den lukkerhastigheten. Fin fugl foresten:-)
Mvh
Jostein
Frode A.
Flott fugl :)
Jeg er sikker på at du må være en av de dyktigste i landet (om ikke mer) til å ta håndholdte bilder med laaange brennvidder.
Mvh: Frode
Brita Helen E.
Godt fanget!
Dette var et kjempebra bilde av en gråsisik.. :)
Likte utsnittet...
Mvh Brita...
Magne K.
Glimrende bilde av en POLARSISIK! Ikke ulik gråsisik, men legg merke til at den generelt er veldug lys og ''fluffy'' på undersiden, gyldne markeringer på ''skuldrene'' og tydelig lyst over nebbet. Bare fiine streker på flankene og undergumpen. På østlandet (hvis bildet er derfra?) opptrer polarsisik i varierende antall, gjerne sammen med gråsisik, om vinteren. anslagsvis 1 polarsisk pr. 200 gråsisk.
Tore U.
Nydelig pipp-pipp-bilde. Skarpt og fint. Severdig positur på fuglen.
mvh
Tore
Kjetil H.
Imponerende med tanke på brennvidde & lukkertid, grattis med nytt ''linse-dråg'' :-)
Kjartan T.
Utrolig flott bilde. Jeg tar av meg hatten og spiser den dersom du tok dette uten stativ.
Avsluttet .
Denne krabaten har ikke vist seg her på fuglebrettet vårt ennå i vinter. Flott å se den
Bjørn H.
Flott bilde Jan ...
Ja jeg må jo stole på det du sier, (hehe) ...det at du oppnår så strøkne resultater håndholdt, må du jo være kjempe fornøyd med vel ???, du må jo ha en usedvanlig stødig hånd, spørru meg .....
Og det ser faktisk ut som dere har en fin kontakt også, der den sitter så pent og poserer for deg mange hundre meter unna ...
Ha en fin førjulskveld !!!
Bjørn ;¤
Stig B.
Om du er misførnøyd med dette så undres jeg på hva du er fornøyd med :-). Tror du ville gjort det bra i skytterkonkurranser. Billedvinkelen alene på dette ''dyret ditt'' gjør det vanskelig å orientere seg i verden.
Flott fugl, er fornøyd med skarpheten selv om jeg ikke kan telle hårene på brystet. Eksponering flott, bakgrunn flott. Positur i linje med greinene er også fint. Også fint med litt ornitologisk info til oss vanlige dødlige.
Mvh Stig
Jóhann Á.
Hei Jan!
Et Veldig bra fuglebilde. Måten fuglen sitter på og omgivelsene gjør det lille ekstra. Og det tekniske sitter som støpt, spør du meg!!
Svein B.
Flott bilde av en gråsisik. Ingen polarsisik det her, Magne. Altfor mye rustbrunt innslag i flanker og strupe til å være en polarsisik, samt at de undre stjertdekkerne har mørkt innslag, noe som sier at dette garantert er en gråsisik, evt brunsisik (en hunn eller ungfugl sådan). Men bildet synes jeg er imponerende skarpt, ut i fra at det er håndholdt. Fine og naturlige farger. Ser ut som sigmazoomen duger bra....!!
mvh
Svein B
John G.
Flott!
Tenkte først at bakgrunnen kunne vært roligere, men ved ettertanke synes jeg det er greit at sisikens miljø også vektlegges. Blir litt mer ''levende'', sånn...
John :-)
Reidun G.
Du er imponerende stø på hånden.
Fint bilde av gråsisikken - hadde jo vært spennende om det hadde vært en polarsisik da :-)
Reidun
Thomas B.
Artig positur og blikk den hadde. Jeg har sluttet å bli imponert over hva du kan håndholde, og akseptert at du er utenomjordisk:-)
Dette var et veldig flott bilde.
Mvh
Thomas
Kjartan T.
Jeg er forøvrig enig med Svein B her, måtte konfrontere litt med noen fuglebøker for Magne var så skråsikker. Førsteinntrykket var imdlertid gråsisik og det blir jo bekreftet i faglitteratur på grunnlag av de kjennetegn Svein B har tatt fram.
Jan W.
Tusen takk for alle kommentarer og interessen for artsbestemmelse.
Etter først å kommet litt i tvil er jeg enig i at det må være en gråsisik etter blant annet å ha studert noen bilder fra ringmerking.
Versjon 2 er i hvertfall en gråsisik og det skal være samme fuglen selv om det var to stykker og noen minutter i mellom.
Versjon 2 er litt lenger avstand og med en 1,4x på 1120mm
også det på 1/125 sek uten stativ. Det er ikke helt vellykket av flere grunner. Men det lar seg faktisk gjøre å ta veldig gode bilder både med 1,4x og 2x på denne zoomen. Det er imidlertid svært vrient å få det til å klaffe i praksis
Jan
Jonas L.
Brennvidder som dette, uten stativ, er etter min mening galskap. Likevel har du så til de grader dreisen på det.
Vesjon 1 er jo et veldig fint sisikbilde, selv om en del elementer i bakgrunnen kan oppfattes som forstyrrende. Fin positur på fuglen også.
Når det gjelder artsindentifikasjon av sisiker kan jeg anbefale denne svenske siden: http://w1.157.telia.com/~u15702215/siskhem.htm
Jeg hadde selv god hjelp av denne siden sist vinter, da flere sisikflokker streifet her i området.
mvh JL
Tom A. T.
Intet mindre enn imponerende skarphet for en 800 mm på frihånd. Du er i ferd med å påvirke folk til å la stativet ligge igjen hjemme... ikke bra det ;o)...
mvh Tom T
Magne K.
Rustbrunt innslag på flanker og strupe utelukker på ingen måte polar. De fleste gråsisik har mer svart på undre haledekkere. Noen polarsisik har rent hvite - det er riktig, Svein, men langt fra alle. Brunsisik er vesentlig mørkere enn denne fuglen. Hunn eller ungfugl - ja, der er vi enige. L. Svendsson definerer disse som polarsisik hvis bredden på det svarte er mindre enn 2mm og grå hvis det er mer enn 2mm. For meg ser dette ut som mindre enn 2mm, men jeg ka selvsagt ta feil. Bilde 2 kunne ikke jeg finne - skulle gjerne sett oversiden osv. Se forøvrig http://w1.157.telia.com/~u15702215/siskhem.htm for mer info om bestemmelsesproblematikk. Legg merke til at begge varierer voldsomt!
Avsluttet .
Hei på deg Jan
For det første synes jeg med min lekmanns-synsing at bildet med den zoomen og frihånd er veldig bra. En annen ting er vel at det gjerne tar litt tid før man får objektivet ''innkjørt''.
Ser ut til at ditt nye objektiv har mange fine stunder i møte.
Med en gang trodde jeg det var samme fugl som hadde fått karrett seg opp på greinen i v2. For i v1 ser det ut til at den ikke har fått satt seg helt på plass.
Tok en titt i fugleboken min og ser at dette er en flyktig kar som er på vingene store deler av tiden.......både sommer og vinter. I så måte er det vel ikke hver dag man får denne karen inn i søkeren.
Selv om bildet ikke er av dine beste mtp skarphet, farge og bakgrunn synes jeg det var artig å se denne fuglen gjennom ditt nye objektiv på såpass stor avstand.
Vh Svenn
Ketil K.
Ser ut som V1 er en polarsisik da den gjennomgående er så lys. V2 ser mer ut som en vanlig gråsisik, men jeg har gitt opp forskjellen på den og brunsisik for min del. Håper i det minste grå- og brunsisik snart slås sammen til en art igjen. Det får være grenser for å utfordre en stakkars fugleinteressert!
Særlig V#! er jo svært bra, men du har skarpere bilder av fx grønnfink med mindre linser. Så det viser at en stor linse ikke alltid er den beste løsningen - avstand er fortsatt virkemiddel nr. 1 i fuglefotografering.
Magne: Skal du begynne å legge ut noen fuglekasseinnredninger her på foto.no snart?
Ellers riktig god jul for både frøspisere og til dere bak kameraet!
Magne K.
hehe - det kunne jeg gjort Ketil, men jeg er litt redd for dommen fra skarphets-fetisjistene ;-) Ta heller en tur innom http://www.klann.no så kan du jo (og andre selvsagt) få med deg litt kristen ''black'' metall også!
Skal være enig med deg i at bilde2 så mer ut som grå (ja faktisk også brun) - men kikk nærmere på bildene, så ser du at det er samme individ. Min konklusjon er som før - polarsisik.
Svein B.
Vel, du har rett, Magne, i at polarsisiker kan ha svarte innslag i de undre haledekkerene, og jeg var kanskje for bastant i å utelukke polarsisik helt. Men etter å ha fått rimelig god erfaring med disse artene gjennom ringmerking, med opp i mot 70 polarsisiker i løpet av en vinter, mener jeg bestemt at dette i allefall ikke på noen måte kan sies sikkert å være en polarsisik, ut i fra de kjennetegn fuglen viser her. Min erfaring er i allefall at mengden svart i de undre haledekkerene som denne fuglen her viser, opptrer langt hyppigere hos en lys gråsisik, enn hos polarsisik. De andre nevnte artskjennetegnene jeg henviser til tidligere, pluss vel mørk hodefarge for polarsisik, uansett alder, og svakt buet nebbrygg, og nebbstørrelse (polarsisiken har mindre, spinklere nebb, med rett nebbrygg), sier i allefall meg at dette er en gråsisik, til andre kjennetegn som tilsier polarsisik (farge overgump, samt overside ellers) blir vist bedre. Synes heller ikke fuglen er spesielt ''fluffy'', og de gyldne markeringene, samt flankestripene, som du sier er på skuldrene, strekker seg helt bak til stjertfestet, og er veldig markert hele vegen, hvis du ser nærmere etter. Men dette gjenspeiler vel egentlig noe av dette med problematikken rundt sisiker som eksisterer for tiden. Egentlig har jeg vel lyst til å kalle alt som er innen gråsisik kategorien for -nettopp- gråsisik.
Så- ut ifra bildet mener jeg dette er en gråsisik, men med muligheten for polarsisik åpen, hvis sikrere kjennetegn skulle dukke opp.
Uansett, ha en god jul, og et godt nyttår.
mvh
Svein B
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
-k
Hilsen Inger-Lise
Mvh
Jostein
Jeg er sikker på at du må være en av de dyktigste i landet (om ikke mer) til å ta håndholdte bilder med laaange brennvidder.
Mvh: Frode
Dette var et kjempebra bilde av en gråsisik.. :)
Likte utsnittet...
Mvh Brita...
mvh
Tore
Ja jeg må jo stole på det du sier, (hehe) ...det at du oppnår så strøkne resultater håndholdt, må du jo være kjempe fornøyd med vel ???, du må jo ha en usedvanlig stødig hånd, spørru meg .....
Og det ser faktisk ut som dere har en fin kontakt også, der den sitter så pent og poserer for deg mange hundre meter unna ...
Ha en fin førjulskveld !!!
Bjørn ;¤
Flott fugl, er fornøyd med skarpheten selv om jeg ikke kan telle hårene på brystet. Eksponering flott, bakgrunn flott. Positur i linje med greinene er også fint. Også fint med litt ornitologisk info til oss vanlige dødlige.
Mvh Stig
Et Veldig bra fuglebilde. Måten fuglen sitter på og omgivelsene gjør det lille ekstra. Og det tekniske sitter som støpt, spør du meg!!
mvh
Svein B
Tenkte først at bakgrunnen kunne vært roligere, men ved ettertanke synes jeg det er greit at sisikens miljø også vektlegges. Blir litt mer ''levende'', sånn...
John :-)
Fint bilde av gråsisikken - hadde jo vært spennende om det hadde vært en polarsisik da :-)
Reidun
Dette var et veldig flott bilde.
Mvh
Thomas
Etter først å kommet litt i tvil er jeg enig i at det må være en gråsisik etter blant annet å ha studert noen bilder fra ringmerking.
http://home.online.no/~kjetaso/rostrata.html
http://home.online.no/~kjetaso/polarsisik.html
http://home.online.no/~kjetaso/hornemanni.html
Versjon 2 er i hvertfall en gråsisik og det skal være samme fuglen selv om det var to stykker og noen minutter i mellom.
Versjon 2 er litt lenger avstand og med en 1,4x på 1120mm
også det på 1/125 sek uten stativ. Det er ikke helt vellykket av flere grunner. Men det lar seg faktisk gjøre å ta veldig gode bilder både med 1,4x og 2x på denne zoomen. Det er imidlertid svært vrient å få det til å klaffe i praksis
Jan
Vesjon 1 er jo et veldig fint sisikbilde, selv om en del elementer i bakgrunnen kan oppfattes som forstyrrende. Fin positur på fuglen også.
Når det gjelder artsindentifikasjon av sisiker kan jeg anbefale denne svenske siden: http://w1.157.telia.com/~u15702215/siskhem.htm
Jeg hadde selv god hjelp av denne siden sist vinter, da flere sisikflokker streifet her i området.
mvh JL
mvh Tom T
For det første synes jeg med min lekmanns-synsing at bildet med den zoomen og frihånd er veldig bra. En annen ting er vel at det gjerne tar litt tid før man får objektivet ''innkjørt''.
Ser ut til at ditt nye objektiv har mange fine stunder i møte.
Med en gang trodde jeg det var samme fugl som hadde fått karrett seg opp på greinen i v2. For i v1 ser det ut til at den ikke har fått satt seg helt på plass.
Tok en titt i fugleboken min og ser at dette er en flyktig kar som er på vingene store deler av tiden.......både sommer og vinter. I så måte er det vel ikke hver dag man får denne karen inn i søkeren.
Selv om bildet ikke er av dine beste mtp skarphet, farge og bakgrunn synes jeg det var artig å se denne fuglen gjennom ditt nye objektiv på såpass stor avstand.
Vh Svenn
Særlig V#! er jo svært bra, men du har skarpere bilder av fx grønnfink med mindre linser. Så det viser at en stor linse ikke alltid er den beste løsningen - avstand er fortsatt virkemiddel nr. 1 i fuglefotografering.
Magne: Skal du begynne å legge ut noen fuglekasseinnredninger her på foto.no snart?
Ellers riktig god jul for både frøspisere og til dere bak kameraet!
Skal være enig med deg i at bilde2 så mer ut som grå (ja faktisk også brun) - men kikk nærmere på bildene, så ser du at det er samme individ. Min konklusjon er som før - polarsisik.
Så- ut ifra bildet mener jeg dette er en gråsisik, men med muligheten for polarsisik åpen, hvis sikrere kjennetegn skulle dukke opp.
Uansett, ha en god jul, og et godt nyttår.
mvh
Svein B